vlasti.gr

Ξυλόγλυπτο τέμπλο από την Μοσχόπολη

Ξυλόγλυπτο τέμπλο από τη Μοσχόπολη

Ξυλόγλυπτο τέμπλοΚαθώς μπαίνουμε στο ναό του Αγίου Νικολάου αυτό που βεβαίως κυριαρχεί στο οπτικό μας πεδίο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο από τη Μοσχόπολη.

Σύμφωνα με τον Ζήκο Τσίρο, οι Βλατσιώτες αγόρασαν το τέμπλο από τους Μοσχοπολίτες το 1769 ενώ το πωλητήριο – σύμφωνα πάντα με τον Τσίρο – βρίσκεται στα αρχεία της μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης.

Η άλλη εκδοχή, είναι αυτή που θέλει το τέμπλο να ήρθε από τον παπα-Σίνα κατά την καταστροφή της Μοσχόπολης, χωρίς να επιβεβαιώνεται από κάποια πηγή.

Ξυλόγλυπτο τέμπλοΞυλόγλυπτο τέμπλοΞυλόγλυπτο τέμπλοΞυλόγλυπτο τέμπλοΞυλόγλυπτο τέμπλοΞυλόγλυπτο τέμπλοΞυλόγλυπτο τέμπλοΞυλόγλυπτο τέμπλοΞυλόγλυπτο τέμπλοΞυλόγλυπτο τέμπλο

Γι’ αυτό και μόνο το υπέροχο έργο λαϊκής τέχνης – πραγματικό καύχημα της οικονομικής ευμάρειας των κατοίκων της Μοσχόπολης – αξίζει κανείς να επισκεφτεί το ναό.

Ακριβώς απέναντι από το τέμπλο, στο ύψος του γυναικωνίτη βρίσκεται τοποθετημένη η αρχαιότερη μαρμάρινη πλάκα του ναού η οποία αναγράφει τα παρακάτω:

 

ΑΜΜΟΚΟΝΙΑΣΙΣ

ΔΑΠΑΝΗ Μ.Γ. ΛΑΓΓΑ

ΚΙΟΝΕΣ ΔΑΠΑΝΗ

Ι.Ν. ΤΖΙΑΦΗ

ΙΟΥΝΙΩ 1. 1902

Πράγματι τα τρία κλίτη χωρίζονται με κίονες που φέρουν κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού ενώ πάνω από κάθε κίονα αναπαρίσταται αγιογραφικώς και ένας Απόστολος.

Ο Άγιος Νικόλαος της Βλάστης αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό αξιοθέατο του διευρυμένου Δήμου της Εορδαίας.

Η σημαντικότητα του έγκειται όχι μόνο στην παλαιότητα ή στην αρχιτεκτονική του αλλά κυρίως στο υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο που φέρει εντός του.

Πηγές

  • Βλάστη: τα τετράδια της πατρίδας μου, Ζήκος Τσίρος, Θεσαλλονίκη, 1964

Περισσότερα για θέματα ιστορίας θα βρείτε εδώ

Δεχόμαστε οποιαδήποτε άποψη δημοκρατικά πάντα..

Εάν έχετε κάποια άλλη πηγή ή πληροφορία παρακαλώ επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας εδώ.