Ο Άγιος Γεώργιος στη Βλάστη
Άγιος Γεώργιος… Όπως είδαμε σε προηγούμενο μας άρθρο, ο πρώτος ορθόδοξος ναός της Βλάστης ήταν αυτός του Αγίου Νικολάου στο κέντρο περίπου του οικισμού. Καθώς όμως τα χρόνια περνούσαν και η οικονομική ευμάρεια του τόπου διόγκωνε με γεωμετρικούς ρυθμούς τον πληθυσμό, η ανάγκη για τη δημιουργία μιας νέας ενορίας κρίθηκε απαραίτητη.
Έτσι λοιπόν θεμελιώθηκε νέος ναός περίπου διακόσια μέτρα βόρεια του Αγίου Νικολάου, ναός με τον οποίο τιμήθηκε ο Άγιος Γεώργιος.
Ο πρώτος ναός – διότι το κτίσμα που στέκει όρθιο στις μέρες μας είναι μεταγενέστερο – αποπερατώθηκε σύμφωνα με τον Ζήκο Τσίρο το 1824. Ο ίδιος συγγραφέας στηριζόμενος σε αφιερώσεις εικόνων που υπάρχουν εντός του ναού και μερικές από τις οποίες φέρουν αφιέρωση με ημερομηνία το έτος 1819 ισχυρίζεται ότι πρέπει να θεμελιώθηκε κάπου μέσα στη δεκαετία του 1810. Δίνει επίσης μια περιγραφή του ναού σύμφωνα με την οποία καταλαβαίνουμε ότι ο νέος ναός δεν κτίστηκε στα πρότυπα του παλαιού αλλά είναι εξ ‘ ολοκλήρου νέας τεχνοτροπίας.
Ο ναός που συναντούμε στις μέρες μας κτίστηκε εκ θεμελίων το 1959.
Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική η οποία φέρει ορθογώνιο τρούλο καλυμμένο από κεραμίδια όπως και η υπόλοιπη σκεπή. Το σύνολο του ναού είναι κατασκευασμένο από πέτρα. Η κεντρική θύρα βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ναού, είναι κατασκευασμένη από σίδερο και φέρει τα αρχικά «ΚΖ». Προφανώς, πρόκειται για τα αρχικά του ονόματος και του επωνύμου του ανθρώπου που έκανε τη χορηγία για την κατασκευή της.
Στην πρόσοψη υπάρχει ξύλινο στέγαστρο. Εντός του ο ναός δεν παρουσιάζει τίποτε το ιδιαίτερο: υπάρχουν έξι σειρές από ξύλινα στασίδια και ένα ξύλινο τέμπλο. Από τους τοίχους απουσιάζουν οι αγιογραφίες. Στον εξωτερικό χώρο εντοπίζουμε το καμπαναριό, μια μικρή πέτρινη κατασκευή η οποία δεν υπερβαίνει τα 2,50 μέτρα. Στην πρόσοψη του, πάνω από την καμπάνα υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω:
ΔΩΡΕΑ
ΙΩΑΝΝΟΥ Μ. ΤΖΑΦΕΤΤΑ
ΜΝΗΜΗ ΓΟΝΕΩΝ
ΜΕΛΑ ΚΑΙ ΜΑΡΙΚΑΣ
2004
Στον πέτρινο περίβολο και πλάι στην είσοδο υπάρχει έτερη μαρμάρινη πλάκα η οποία ονοματίζει το ναό και και υποδεικνύει το έτος κατασκευής (1800 – ημερομηνία με την οποία δεν συμφωνεί ο Ζήκος Τσίρος στα γραπτά του ενώ είναι και μάλλον παραπλανητική μιας και το εν λόγω κτίσμα είναι κατά 159 χρόνια νεότερο από την αναγραφόμενη ημερομηνία):
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΈΤΟΣ 1800
Βιβλιογραφία
- Ζήκος, Τσίρος (1960), Η Βλάστη: Τετράδια της Πατρίδας μου, Θεσσαλονίκη
Περισσότερα για θέματα ιστορίας θα βρείτε εδώ…
Δεχόμαστε οποιαδήποτε άποψη δημοκρατικά πάντα..
Εάν έχετε κάποια άλλη πηγή ή πληροφορία παρακαλώ επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας εδώ.